WELKOM IN VREDE


De boekenplank van Horus, met prachtige boeken over Egypte.

Sphinx

Beginpagina algemeen
Beginpagina Farao's

Beginpagina Goden

De boekenplank
van Horus.

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van historische plaatsen

Beschrijvingen van enige Egyptologen

Beschrijvingen van belangrijke vondsten

Fotoalbums

Reisverslagen Egypte

 
 

Het Nieuwe Rijk, dynastieën 18 t/m 20

Deze periode (1550-1070 voor Christus) wordt gezien als de Gouden Eeuw van Egypte.
De architectuur en kunst ontwikkelde zich nog meer. Er werden belangrijke uitvindingen gedaan met het begin van de IJzertijd.
De beroemdste farao’s (18de - 20ste dynastie) komen uit deze tijd. Denk hierbij aan namen als Amenhotep I, Seti I, Toetanchamon en alle Ramsesanen (Ramses I tot en met Ramses XI).
In 1567 joeg de Thebaanse heerser Amosis I de Hyksos het land uit en stichtte een groots en machtig Egyptisch Rijk. Dit was het begin van het Nieuwe Rijk met ongekend machtige farao’s.
De heersers uit het Nieuwe Rijk werden begraven in het legendarische Dal der Koningen bij Luxor. Niet langer was het graf zelf het middelpunt, maar de graftempel.
In het Dal der Koningen zijn wereldberoemde ontdekkingen gedaan, waarvan de beroemdste het graf van Toetanchamon is geweest met zijn onwaarschijnlijk mooie schatten, waaronder zijn gouden dodenmasker en sarcofaag.
Een zeer revolutionaire en omstreden farao was Amenhotep IV. In Egypte had men vroeger een staatsgod. Amenhotep IV schafte de staatsgod Amon af en verving deze voor de zonnegod Aton. Dit was voor hem de enige god die telde in Egypte. Het gevolg van het afschaffen van deze voormalige staatsgod was dat de priesters hun functie niet meer konden uitoefenen.
Toen Toetanchaton, de schoonzoon van Achnaton, op tienjarige leeftijd aan de macht kwam werd hij aangespoord zijn naam te veranderen in Toetanchamon om zo de staatsgod Amon, in ere te herstellen.
De (naar het schijnt) beeldschone vrouw van Amenhotep IV, koningin Nefertete, had veel aanzien. De bekende buste van haar hoofd is te zien in het Egyptisch Museum in Berlijn.

In het oude Egypte was een farao die boven alle andere uitsteeg; Ramses II.
Op zijn naam werden kolossale bouwwerken geplaatst langs de Nijl om mensen af te schrikken, maar vooral om zichzelf te eren. Het gigantische beeld van Ramses II in Abu Simbel is een van de vele bewijzen van zijn grote macht. Deze farao is niet alleen zo invloedrijk geweest vanwege zijn lange regeerperiode van maar liefst 67 jaar, maar ook vanwege de oorlogen die hij voerde met de Hittieten.
De vader van Ramses II, Seti I, was eigenlijk nog veel genialer. Onder zijn bewind kreeg de kunst een artistieke opleving en hij herstelde tegelijkertijd het land door tactisch slimme oorlogen te voeren.
De laatste machtige farao van het Nieuwe Rijk was Ramses III. Hij wist in zijn regeerperiode van ruim 30 jaar heel wat tegenslagen te overleven.

18de Dynastie: ca. 1534 - 1292

 De XVIII dynastie was de eerste dynastie van het Nieuwe Rijk.
Deze dynastie werd ingeluid toen Ahmose Avaris innam en de Hyksos uit Egypte verdreef.
Deze dynastie kent veel beroemde farao's. Zoals Hatsjepsoet, de vrouwelijke farao. Amenhotep III, Echnaton en Toetanchamon.
In de periode van Echnaton is er tijdelijk een andere hoofdstad geweest, Amarna. Hij stichtte een eigen monotheïstische godsdienst rond Aton, de zonneschijf. Daarom verplaatste hij de hoofdstad van Thebe, centrum van de oude goden, naar zijn eigen creatie, Amarna.
Ook is men in deze periode begonnen met graven te maken in het Dal der Koningen en het Dal der Koninginnen. Waarschijnlijk was het vanaf de regering van Amenhotep III gewoonte om de vier beschermgodinnen Isis, Nephthys, Selket en Neith op de hoeken van de koninklijke sarcofaag te zetten. Het gebruik bleef echter beperkt tot deze dynastie, want de kist van Horemheb was de laatste met deze beeldjes om de kist.

De farao's van deze dynastie:

 

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Beginpagina algemeen Beginpagina Farao's Beginpagina Goden

De boekenplank
van Horus.

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van historische plaatsen

Beschrijvingen van enige Egyptologen

Beschrijvingen van belangrijke vondsten

Fotoalbums

Reisverslagen Egypte