WELKOM IN VREDE

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten

 
 

Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.

Dag 8, donderdag 19 april 2012.

Programma vandaag: Deir-el-Medina, Vallei der Koninginnen en Medinet-Habu.

Allereerst rijden we naar Deir-el-Medina alwaar de bouwers van de graven in de Vallei der Koningen waren gehuisvest. Van de stad is eigenlijk alleen de fundering met een paar muren over plus een tweetal zeer mooie graftombes met prachtige muurschilderingen.
Ook de aldaar aanwezige tempel gewijd aan de godinnen Ma'at en Hathor is de moeite van het bekijken waard en het diepe gat wat zich achter de tempel bevind is een poging van de bewoners destijds om hier een waterput te graven, iets wat dus niet gelukt is.

Deir-el-Medina

  Klik op de ticket voor de foto's
Het dorp is gesticht door Farao Amenhotep I hij regeerde van 1508-1484 v. Chr.  Hij was de 2e koning van de 18e dynastie. Dit was een tijd waarin Egypte zich herstelde van de Hyksos heerschappij.
In die tijd leefden de leden van de koninklijke familie nog in Thebe. De graven van de leden van de Familie van de 17de dynastie zijn in Dra'Abu el Naga wat ook gelegen is op de Westbank bij Thebe.
Deir el Medina

Video impressie van Deir-el-Medina.

 

Tot aan het einde van het Midden-rijk waren de koninklijke graven piramiden, die liggen in het noorden in de Delta.
Nu met de start van het Nieuwe Rijk komt daar een grote verandering in en er wordt een dal uitgekozen als begraafplaats voor de koningen. Boven het Dal is een natuurlijke piramide die nu de naam heeft  De El Korn.

Deir-el-Medina, de graftombes

In de Westelijke berg naast het dorp liggen de graven van de dorpelingen. Deze graven zijn prachtig uitgevoerd klein maar heel mooi. De mensen die in het dorp woonden maakten ze zelf in hun vrije tijd.
Helaas zijn er maar een paar open zoals (TT001) van Sennedjem, hij leefde in de 19e dynastie van (TT359) Inherkau hij leefde in e 20e dynastie onder de regering van Ramses III en Ramses IV en (TT003) van Pasjedoe hij leefde ook in de 19edynastie. Alle drie waren ze arbeiders in de Plaats van de Waarheid.
Sennedjem heeft zijn graf direct achter zijn huis gemaakt dat gelijk op de hoek is als je aan komt lopen. Op 2 februari 1886 is het graf van Sennedjem ontdekt volledig intact. Het graf bevatte 9 mummiekisten en 11 mummies en de grafgoederen waren nog aanwezig. Wegens plaatsgebrek is de inboedel over de gehele wereld terecht gekomen helaas. De grafuitrusting bevatte onder andere de sarcofaag van Sennedjem.
Klik op de foto voor meer.
Info

In de Westelijke berg naast het dorp liggen de graven van de dorpelingen. Deze graven zijn prachtig uitgevoerd klein maar heel mooi. De mensen die in het dorp woonden maakten ze zelf in hun vrije tijd.
Helaas zijn er maar een paar open zoals (TT001) van Sennedjem, hij leefde in de 19e dynastie van (TT359) Inherkau hij leefde in e 20e dynastie onder de regering van Ramses III en Ramses IV en (TT003) van Pasjedoe hij leefde ook in de 19edynastie. Alle drie waren ze arbeiders in de Plaats van de Waarheid.
Sennedjem heeft zijn graf direct achter zijn huis gemaakt dat gelijk op de hoek is als je aan komt lopen. Op 2 februari 1886 is het graf van Sennedjem ontdekt volledig intact. Het graf bevatte 9 mummiekisten en 11 mummies en de grafgoederen waren nog aanwezig. Wegens plaatsgebrek is de inboedel over de gehele wereld terecht gekomen helaas. De grafuitrusting bevatte onder andere de sarcofaag van Sennedjem.

Video impressie van het graf van Sennedjem.

 

Video impressie vanaf het dak van de tempel te Deir-el-Medina.

 

Deze plaats zal voor 500 jaar de koninklijke begraafplaats blijven en kreeg de naam Biban el Muluk of de plaats van de waarheid, beter bekend als het Dal der Koningen.

Een kleiner dal werd uitgekozen aan de andere kant van het dorp en dat werd de begraafplaats voor prinsen en prinsessen n dit dal kreeg de naam Ta Set Neferu oftewel de plaats van de schoonheid en bij ons bekend als het Dal der Koninginnen.
Op deze twee plaatsen moesten dus de graven komen voor de leden van de koninklijke familie en deze graven moesten gemaakt worden door de beste kunstenaars uit het land.
Deir-el-Medina werd gesticht, de oude naam is Pa-demi wat betekend het dorp. Het kwam te liggen net in de woestijn achter de berg Medinet Koeray ongeveer 6 km van de Nijl.

Klik op de foto om er meer te zien.

Tempel

Video impressie van de tempel te Deir-el-Medina.

 

De waterput

In 1950 werd er een enorme ontdekking gedaan door Bruyere. Hij vond namelijk een enorme put, deze put ligt net achter het dorp bij de tempel die er nu staat. De put kan je nog steeds zien, hij is gegraven in de Late tijd door de mensen die toen in dit gebied woonden. Ze dachten een put te graven en dat het grondwater vanzelf kwam, maar aangezien de put 50 meter diep en 35 meter breed is en er geen druppel water kwam hebben ze de moed maar opgegeven.

Video impressie van de waterput.

 

De put is toen maar gebruikt om een grote opruiming te houden in het gebied van alle objecten die er overal lagen,
zoals beelden, Ostraca's, papyri, meubilair en ceramiek.
Toen deze put is gevonden heeft dit een enorme impact gemaakt op de geschiedenis van het dorp, want de informatie die we hierbij hebben verkregen is zo enorm dat het dorp, zijn bewoners en de omgeving geheel in kaart gebracht konden worden. Het is zelf zo we een aantal eigenlijk "persoonlijk" leerden kennen.

De Vallei der Koninginnen.

Na Deir-el-Medina is de Vallei der Koninginnen aan de beurt, ik heb voor deze vallei gekozen omdat ik in 2006 de Vallei der Koningen al had bezocht.
In de Vallei der Koninginnen bezoek ik een drietal opgestelde graven die allen prachtig gedecoreerd zijn. Helaas bleek het graf van Nefertari nog steeds niet toegankelijk te zijn, maar dat moge de pret niet drukken, want zoals gezegd de drie graven die wel bezocht mochten worden waren ook zeer prachtig en een beetje fooi doet wonderen bij de bewakers, ook al omdat het toerisme nog op een laag pitje staat.

Impressie van de Vallei der Koninginnen.

 

De Wadi el-Malakat of Dal der Koninginnen is eigenlijk aangelegd voor de kinderen van de koningen. In de oudheid was de naam Ta Set Neferu vertaald is dat "Plaats van de Schoonheid". Het ligt dicht bij Medinet Habu.

Voor algemene afbeeldingen van de vallei, klik op deze regel.

Ramses II is de eerste die voor zijn grote koningin daar ook een graf laat maken. En Ramses III heeft dat ook gedaan. De meeste graven hebben maar 1 kamer en die zijn vaak ongedecoreerd. En voor 60% weten we niet wie er begraven zijn. Dit komt door de enorme schade aan de graven. Tot nu toe zijn er ongeveer 100 graven gevonden.
De meest bekende is het prachtige graf van Nefertari, de echtgenote van Ramses II. Helaas is het graf gesloten omdat het heel fragiel is. Maar gelukkig als ik al was heb ik ook hier foto's van kunnen krijgen!

Afbeeldingen uit QV 66de tombe van Nefertari.
(Klik op de foto)

QV 66

Dan hebben we nog het graf van Teti de echtgenote van Ramses III en zijn zoons Khaemhat en Amonherkhopsjef. Deze laatste 2 graven zijn schitterend en zeker een bezoek waard.

Afbeeldingen uit QV52 de tombe van Teti. (Klik op de foto)

Teti

Afbeeldingen uit QV44 de tombe van Khaemwaset.
(Klik op de foto)

QV 44

Video impressie van de tombe van Khaemwaset.

 

Afbeeldingen uit QV55 de tombe van Amenherkhopsjef.
(Klik op de foto)

QV 55

Video impressie van de tombe van Amenherkhopsjef.

 

Afbeeldingen uit QV43 de tombe van Set-her-khopshef.
(Klik op de foto)

QV 43

Na de Koninginnenvallei stond er nog één ding op het programma namelijk een bezoek aan de tempel van Medinet Habu, de tempel van de miljoenen jaren van farao Ramses III.

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 1.

 

De tempel ligt op de Westbank bij Thebe en is zeer goed opgegraven door de Amerikanen. Tijdens het Nieuwe Rijk werden de koningen begraven in het Dal der Koningen en de plaats voor de dodencultus lag vanaf toen niet meer direct bij het graf zoals bij de piramiden het geval is.
Er is vanaf de 18de dynastie nog een verandering, de cultusplaats is niet alleen meer aan de koning gewijd maar ook aan Amon en aan andere goden. We weten dat dit bij Hatsjepsoet al werd gedaan.

Afbeeldingen van Medinet Habu.
(Klik op de ticket voor meer)

Ticket

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 2.

 

Farao Amenhotep I was de eerste die zijn tempel in de vlakte bouwde recht tegenover de ingang van de Karnak tempel. De heuvelrug die recht tegenover de ingang van de Karnak tempel ligt heet in het Egyptisch “recht tegenover onze heer”, dit was Amon van Karnak. In deze heuvel liggen de graven van de 17e dynastie en ook het graf van Amenhotep I is hier gevonden. En op de vlakte dus de tempel van Amenhotep I, heeft Seti I hier ook nog gebouwd. Ook de ingang van het Dal der Koningen ligt op deze lijn met de ingang van de tempel van Karnak.
Eigenlijk kan je het zo zien dat alle tempels tussen de tempels van Karnak en Luxor in liggen.

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 3.

 

De tempel van Ramses III ligt dus een eind uit de richting maar het is wel een heilige plaats.
Medinet Habu wordt ook wel “Plaats van Djemme” genoemd. Het was een belangrijke plaats van Amon. Amon heet hier dan ook Amon van de Heilige plaats. Hatsjepsoet en Thoetmoses III bouwden hier een kleine godentempel.

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 4.

 

Onder de fundering van deze tempel heeft men nog een fundering gevonden uit de tijd van Mentoehotep 11e dynastie. De ptolemeeën hebben ook nog hun steentje bijgedragen en de Kopten hebben de tempel als een religieus centrum gebruikt. De opgravingen hebben plaatsgevonden van 1926 tot 1936 maar de publicaties zijn pas in 1954 gereed gekomen.

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 5.

 

Dat deze tempel nog zo goed bewaard is gebleven is waarschijnlijk omdat er na deze tempel geen tempels hier meer zijn gebouwd. De hoge muren en het fortachtige uiterlijk van de tempel komen omdat er steeds meer aanvallen uit de woestijn kwamen van vreemde volkeren.

Video impressie van de tempel te Medinet Habu, deel 6.

 

Zo na wederom een enerverende dag waarop ik fantastische dingen heb mogen zien, reden we terug naar het hotel. Even lekker opfrissen en de koffer vast inpakken want morgen vertrekken we naar Aswan alwaar we 4 dagen gaan verblijven. Dan is het weer tijd voor een hapje eten en een koud drankje. Tot morgen.

Terug naar dag 7 Ga verder naar dag 9
Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave

 

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten