Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.
Dag 7, woensdag 18 april 2012.
Programma vandaag: de tempels in Abydos en Dendera.
Normaliter hadden we deze tempels aangedaan op de reis van Minya naar Luxor indien we over een auto beschik hadden, maar omdat dit niet het geval was rijden we nu weer terug van uit Luxor naar Abydos. Het goede nieuws was namelijk dat we weer over voldoende diesel beschikten.
Na een reis van ongeveer 3½ uur, iets wat men voorheen gemakkelijk in 2½ uur deed, maar wat nu niet meer mogelijk is vanwege de toepassing van vele verkeersdrempels, arriveerden we in Abydos. Daar aangekomen zagen we al wat dreigends in de lucht hangen, maar hierover later meer.
Abydos is een van de oudste plaatsen van Egypte.
En ligt 160 km ten noorden van Luxor. Abydos was eigenlijk een soort bedevaartplaats, want het graf van de koning van de onderwereld, de god Osiris de god van de dood en de wedergeboorte is hier.
De koningen van de eerste en tweede dynastie bouwden hier al hun graven. Maar waarschijnlijk zijn ze hier niet begraven, aangezien ze hun graven in Sakkara hadden. Abydos is een heilige plaats, vele koningen en hoge ambtenaren zetten hier een stele of een kapel neer en Seti I en zijn zoon Ramses II bouwden hier beiden een tempel. Seti I is begonnen met de grote tempel en Ramses II heeft hem afgebouwd en vervolgens heeft hij zelf ook een tempel laten bouwen kleiner dan van zijn vader maar ook zeer de moeite waard.
Abydos.
Klik op de ticket voor meer.
Video impressie van de tempel van Seti I.
De centograaftempel van Seti I is prachtig. Helaas is de eerste pyloon en voorhal verloren gegaan maar er is nog genoeg over. Eerst is er de buitenste hypostyl hal. Daarna komt de binnenste hypostyl hal aan de andere kant van deze hal liggen 8 kapellen. Gewijd aan allerlei goden.
Van rechts naar links de kapel voor de god Horus, dan Isis de volgende is veel groter en loopt naar achteren door is voor Osiris u komt dan eerst in eerste Osiris hal met prachtige gekleurde reliefs, deze hal heeft ook weer drie kapellen ook nog prachtig in kleur.
De 2de hal is helaas heel zeer beschadigd. De volgende kapellen zijn voor Amon, Ra-Horachty, Ptah en een kapel voor Seti I zelf de laatste hal is voor Nefertem en Ptah-Sokaris.
Hiernaast is de doorgang naar de gallerij van de koningslijst op deze lijst staan behalve Hatsjepsoet, Echnaton en Toetanchamon alle namen van de koningen tot aan Seti I afgebeeld. Seti I zelf staat ervoor samen met Ramses II als een kind. In deze galerij is ook de doorgang naar de gang van de stieren hier staan afbeeldingen van Ramses II met zijn zoon die een stier aan het vangen zijn. Deze uitlopend gaat u via een trap naar boven en naar buiten en staat u voor het graf van Osiris het zogeheten Osireion.
Klik op de foto om er meer te zien van het Osireion.
Na een bezoek aan de prachtig mooie tempel van Seti I keken we even naar buiten of we door de woestijn konden lopen naar de tempel van Ramses II, een wandeling van 5 minuten.
Maar helaas inmiddels was het dreigende wat in de lucht hing bewaarheid geworden............ er was een heuse zandstorm aan het woeden buiten. M.a.w. de tempel van Ramses II was niet bereikbaar. Onverrichterzake keerden we dus om naar de auto te gaan om dan maar naar Dendera te rijden in de hoop dat men die tempel vanwege de zandstorm niet had afgesloten.
Video impressie van een beetje zand.
Onderweg van Abydos naar Dendera.
Dendera tempel.
Klik op het ticket voor de foto's.
Gelukkig bleek de Dendera tempel nog geopend te zijn en konden we met volle teugen genieten van alle prachtige zaken aldaar. De Dendera tempel uit de Ptolemeische tijd is gewijd aan de godin Hathor. De tempel van Dendera ligt ter hoogte van Qina dit stadje ligt ca 60 km ten noorden van Luxor.
De tempel van Dendera is gebouwd over een periode van 34 jaar in 54 to 20 v. Chr.
Na de dood van Ptolomeaus XII heeft de bouw enkele jaren stilgelegen.
Dendera tempel, buiten.
Klik op de foto voor meer.
De onderaardse crypten zijn aangelegd door zijn dochter Cleopatra VII tijdens haar 21 jarige regering toen zij overleed in 30 v. Chr. was juist een aanvang gemaakt met de decoratie van de cryptes.
Vaak staan de cartouches niet ingevuld dus we weten niet goed wie wat heeft gebouwd. Wel is op de buitenmuur op de achterkant van de tempel de enige afbeelding van Cleopatra VII met Julius Ceasar en hun zoon Caesarion die co-regent was onder de naam Ptolemeaus XV. Naast deze afbeelding is een schijndeur met een enorm Hathor hoofd helaas is dit verloren gegaan.
Dendera hypostyle hal.
Klik op de foto voor meer.
Binnenin de tempel in de Hypostyle hal is een prachtig astronomisch plafond in blauw beschilderd.
Het is heel hoog maar ook staan hier de tekens uit de dierenriem afgebeeld.
Dendera onderaardse gang.
Achterin de tempel als u absoluut geen last hebt van cloustrofobie kunt u de onderaardse crypte bezoeken.
Klik op de foto voor meer.
Boven op het dak staat de nieuwjaarskiosk en ook is hier het Astronmische plafond. Helaas heeft Napoleon het orgineel meegenomen naar Frankrijk waar we het nu kunnen zien in het Louvre in Parijs. Maar gelukkig is hier een afgietsel en kunnen we toch nog een beetje zien hoe het was.
Dendera geboortehuis.
Klik op de foto voor meer.
Achter de tempel staat nog een tempeltje wat aan Isis is gewijd. En voor de tempel staat nog een sanatorium, een geboortehuis uit de 30e dynastie, een Koptische kerk, en een Romeins geboortehuis.
De toegangs poort tot het gehele tempel complex is ook uit de Romeinse tijd. Het heilige meer zoals bij elke tempel aanwezig is vandaag de dag met Palmen dichtgegroeid
Video impressie van de tempel te Dendera.
Na deze zanderige bezoeken keerden we vervolgens terug naar het Lotus hotel.
Na even lekker te hebben gedoucht, gingen we naar Aboudy, een werelvermaarde boekwinkel in Luxor, aldaar heb ik een paar voor mij zeer interessante boeken kunnen vinden en gekocht, die goed van pas gaan komen bij mijn vertaling van het Boek der Doden.
Tevens ving ik tijdens een gesprek tussen iemand en Olet op dat ze een excursie willen gaan doen naar een onontwikkeld gebied, genaamd de 'Vallei der kleuren' iets wat later bleek een bijnaam is voor Malkata.
Uiteraard was mijn interesse gewekt en ik vroeg of ik mee zou mogen. En ................ dat mocht, yippie.
Volgende week komen we weer terug in Luxor en we hebben afgesproken dat we dan deze trip zullen gaan maken aangezien er dan nog enige ruimte in het programma is hiervoor.
Zo nu dat geregeld was deden we een tweede poging om een broodje kroket te bemachtigen en voorwaar 'Broodje Holland' was nu wel geopend. Helaas waren de kroketten echter uitverkocht, echter een broodje met een gehaktbal smaakte ook prima. En de gastheer Hein bleek een prima kerel te zijn en hij beloofde als we volgende week in Luxor terug kwamen dat hij kroketten voor ons zou maken.