Amon wordt vervolgens voorgesteld aan de moeder van Amenhotep III (Mutemwia) door Thoth, de god van de wijsheid. Daarna wordt Amon afgebeeld samen met Hathor en Moet als zij samen de nieuwe koning verzorgen.
Amenhotep III werd waarschijnlijk geboren uit een huwelijk van Thoetmoses IV en een van zijn belangrijke hoofdvrouwen, koningin Mutemwiya. Het is waarschijnlijk dat zij een dochter was van koning Artatema en dat zij om politieke redenen aan de farao van Egypte was uitgehuwelijkt.
Zijn vader overleed al vroeg waardoor hij op een leeftijd van tussen de twee en twaalf jaar de troon besteeg. Desondanks dat hij zelf nog niet klaar was voor de troon is het vrijwel uitgesloten dat zijn moeder als een soort regent voor hem optrad. Zij had hooguit wat invloed achter de schermen.
Amenhotep III belangrijkste vrouw trouwde hij in zijn jaar twee van zijn regering. Ze was echter niet van koninklijken bloede maar van een familie van goede afkomst.
Tiy was geboren uit een relatie van Yuya en Tuya. Zij bezaten grote bedrijven in de Delta en Yuya bekleedde ook nog eens een hoge militaire positie. Dit echtpaar werd begraven in de
Vallei van de Koningen in tombe KV 46.
Naast Tiy had Amenhotep III een grote harem waaronder verschillende vrouwen verkregen door politieke verbintenissen.
Het leven van Amenhotep kan opgedeeld worden in twee delen.
In zijn jonge jaren besteedde hij veel aandacht aan zijn atletische kwaliteiten en voerde hij een aantal kleinere militaire operaties uit. Zoals gebruikelijk was voerde hij in zijn vijfde jaar van zijn regering een expeditie uit naar Nubië wat hem bracht tot de vijfde cataract van de Nijl.
Er zijn ook inscripties gevonden van een opstand in Ibhet, de kop ingedrukt door zijn zoon. De inscripties laten zien dat het resultaat van deze campagne 150 mannen, 250 vrouwen, 175 kinderen, 110 boogschutters en 55 bedienden gevangen genomen weren en nog eens 312 rechter handen van de gesneuvelden betrof.
Het tweede gedeelde van zijn leven, vanaf zijn 25ste regeringsjaar, wordt echter gekenmerkt door rust wat ten goede kwam aan nieuwbouw en verbeteringen van tempels.
Hij wist zijn rijkdommen te bekostigen door intensieve handel met andere landen met wie hij een vriendschappelijke relatie had. Zijn politieke kennis was immens en was één van de redenen van het vergroten van de rijkdom. In zijn 30ste regeringsjaar haalde hij een ongelooflijke grote hoeveelheid graan binnen waardoor zelfs 1000 jaar later de farao nog herinnerd werd als een vruchtbaarheidsgod.
Hoewel er van een aantal bouwprojecten van Amenhotep III niets meer over is, is er des te meer te zien in de tempel van
Karnak. Hij reorganiseerde en verbouwde de tempel en liet nieuwe gebouwen en muren verrijzen.
Thematisch liet hij verslagen achter van overwinningen en vereringen van zichzelf en de god Amon.
Ook het aangezicht van de tempel veranderde hij compleet. In het zuiden van de tempel begon hij zelfs met de bouw van een compleet nieuwe tempel, de tempel van Moet. Om de symmetrie te waarborgen besloot hij tevens tot de bouw van een tempel voor Maät, de dochter van de zonnekoning.