WELKOM IN VREDE

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten

 
 

 

Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.

Dag 5, maandag 16 april 2012.

Dagprogramma: Privégraven bij Meir en Tell el Amarna de stad van Echnaton en Nefertiti.

Op de tweede dag in Minya, eerst even wat over de stad zelf:
Minya wordt ook wel de bruid van Opper-Egypte genoemd. De lokatie ligt namelijk op de grens van Opper- en Neder Egypte, op een afstand van 153 km van Cairo en was een centrum voor industrie met zeep, parfum en suikerfabrieken. Vroeger was Minya het middelpunt van de katoen industrie maar het is nu erg moeilijk om nog een katoenstruik te vinden. Minya is ook de provincie hoofdstad, met erg mooie huizen die eens toebehoorden aan de rijke heren van de katoen industrie. Deze gebouwen worden nu als Gouvernementshuizen gebruikt.

Vandaag vertrekken we ook weer onder politiebegeleiding (gewapend in burger, want dat is iets wat in deze regio van Egypte verplicht is) om 7 uur om een viertal tombes uit het "Middenrijk" in Meir te bezoeken om daarna een bezoek aan Amarna te brengen waar Echnaton en Nefertiti een tijd de scepter hebben gezwaaid.

Onderweg maken we nog een incidentje mee, ons wordt door een andere auto de weg afgesneden iets wat op zich niet zo erg is, ware het niet dat bij de korte woordenwisseling blijkbaar iets werd gezegd over ons wat niet voor herhaling vatbaar is, want zowel onze chauffeur en onze begeleider sprongen ineens uit de wagen en liepen woest op de andere wagen af waarbij zelfs door de agent zijn pistool werd getrokken. Gelukkig werd dit brandje dankzij ingrijpen van mensen die achterin de andere wagen, een zogenaamde servicebus zaten, geblust.
En konden we onze weg vervolgen. Onze begeleider had echter nog wel even nodig om af te koelen en het eerste half uur zei hij ook even niets meer. Op vragen van ons wat er nu exact gezegd werd, kregen we geen antwoord en het zal dus echt wel iets ongepast zijn geweest om het maar mild uit te drukken, dat de veroorzaker van dit alles een radicale fundamentelist is moge duidelijk zijn, maar genoeg hierover.


Meir, privégraven uit de 12de dynastie.

  Klik op de foto voor meer.
Na een trip van circa 1½ uur arriveren we in Meir, waar het behoorlijk druk is, het is vandaag namelijk een feestdag in Egypte zowel voor de Islamitische als de Koptische Egyptenaren en blijkbaar is dit dan een plek waar ze met de gehel familie naartoe gaan. En geloof me je wordt dan als Europeaan bekeken alsof je iets bijzonders bent ook al omdat dit een plek is waar normaliter amper toeristen komen. Kreeg ook een beetje het "Indiana Jones-gevoel" toen ik omringd door horden kinderen naar deze privétombes uit de 12de dynastie toeliep en vervolgens weer op de terugweg.

Video impressie van tombe 1

 

De rots-graven van de Gouverneurs van Cusae of de graven van Meir, zoals ze worden genoemd.
Deze plaats was ooit het centrum van de 14e opper-Egyptische nome en de graven stammen uit het Oude- en Middenrijk van de 6e tot de 12e dynastie.
Negen van de graven zijn gedecoreerd en open voor publiek. Zes anderen zijn nooit afgemaakt en zijn ook nog nooit goed onderzocht.
Tombe 1 en 2 zijn gedecoreerd met 720 Faraonische goden. Maar helaas hebben de Christenen/Kopten de graven gebruikt als cellen en hebben vele van de gezichten van deze goden vernietigd.

In tombe 3 zie je een afbeelding van een geboorte van een kalfje.

Video impressie van tombe 3

 

In tombe 4 kun je nog steeds de originele tekeningen zien met de lijnen die de kunstenaars gebruikten bij hun werk om het graf te ontwerpen.

Video impressie van tombe 4

 

Video impressie van tombe 5

 

Video impressie van tombe 6

 

Panorama gezien vanaf de graven.

 

Na deze scene uit een Hollywoodfilm vervolgden we onze weg naar Amarna de hoofdstad van Egypte ten tijde van Echnaton en Nefertiti.
Om daar te komen moesten we eerst met de veerboot over de Nijl.

Met een veerboot de Nijl over.

 

Tell el Amarna.

Bij het oversteekpunt aangekomen pikten we een kennis op van Olette (de zeer deskundige reisleidster), die werkzaam is als inspecteur (toezichthouder) in Amarna en dat bleek heel goed te zijn, want door zijn aanwezigheid werden er tombes geopend die normaal niet worden geopend voor toeristen, voel we dus best wel een zeer gelukkig mens.

De stad Tell el Amarna is gesticht door Echnaton. Deze koning geboren onder de naam Amenhotep is de zoon van Amenhotep III en Teje. Hij is ook de vader van Toetanchamon.
Deze koning heeft heel Egypte op zijn kop gezet en wordt gezien als de ketterkoning. De eerste 5 jaar van zijn regering was hij nog in het palies in Memphis.
Hierna heeft hij de goden van Egypte verbannen en de tempel van Karnak gesloten. Vanaf toen heeft hij 1 god aanbeden de god Aton. De verschijningsvorm van Aton is de zon. In de afbeeldingen is hij te zien met lange naar beneden afgebeelde stralen met handjes of anch-tekens eraan.
Hij heeft de stad Tell el Amarna laten bouwen in Midden-Egypte, in een kom van ongeveer 20 km lang en 5 km breed. Dit was de nieuwe hoofdstad volkomen rein van andere goden.
Na jaar 5 is hij daar, met zijn gezin en de volledige hofhouding naar toe verhuist.
Na zijn overlijden 20 jaar later is de stad weer verlaten en aan de natuur overgeleverd. In de hoogtijdagen woonden er in totaal ongeveer 25000 mensen. 

Klik op het ticket om de foto's te zien.

Ticket

Video impressie van de noordelijke tombe 3 van Ahmose.

 

Video impressie van de noordelijke tombe 4 van Meryre.

 

Video impressie van de noordelijke tombe 5 van Senbi.

 

Video impressie van de noordelijke tombe 6 van Anehsy.

 

Video impressie van de noordelijke tombes

 

Na ons bezoek aan de Noordelijke tombes rijden we richting de locatie van de Zuidelijke tombes, maar eerst is het tijd voor een picknick.
Dinertime

Goed zoals gezegd na het eten rijden we door naar de Zuidelijke tombes alwaar ik eerst een bezoek breng aan de tombe van Ay, de goede vader.

Tombe nr. 25 van Ay.

Ay of Eje is de onmiddellijke opvolger van Toetanchamon was al ver over de 70 toen hij koning werd.Hij heeft dan ook maar 2 jaar geregeerd. Hij is hiervoor getrouwd met de weduwe van Toetanchamon, Anchesenamon.
In 1920 is er een ring gevonden als bewijs van het huwelijk tussen Ay en Anchesenamon het is een ring van twee cartouches naast elkaar.

Het huwelijk moet heel snel na de dood van Toetanchamon hebben plaatsgevonden.
Na het huwelijk is er van deze koningin niets meer vernomen het kan zijn dat zij hierna vermoord is of ze is in de Harem opgenomen.
Ay
Ay komt eigenlijk uit Akhmin en is een zoon van Yoeya en Thoeya en dus een broer van Teje.
Hij was vizier en had ook een graf in aanbouw in Amarna. Daar staat hij verschillende keren afgebeeld samen met zijn vrouw en boven hen staat de grote Aton hymne afgebeeld. Deze Aton hymne heeft een zeer sterke gelijkenis met psalm 104. Dit graf is nooit afgemaakt want de stad is na Echnaton natuurlijk verlaten.
Zijn graf is in het Dal der koningen in de West vallei dit graf was bestemd voor Toetanchamon maar die is hier dus nooit terecht gekomen maar Ay ligt hier dus.
De mummie van Ay is helaas nooit gevonden. De sarcofaag die erin staat lijkt erg op die van Toetanchamon. En ook de afbeelding van de 12 bavianen die de 12 uren van de nacht voorstellen zijn gelijk.
Heel uniek is de prachtige vogeljacht die in geen enkele graftombe in het Dal der koningen voorkomt. Het graf is ontdekt in1816 door Belzoni.

Van de andere tombes die ik bezocht heb was het helaas niet toegestaan om te fotograferen aangezien die normaal niet voor het publiek zijn geopend momenteel.

Tot slot rijden we nog even langs de plek waar de kleine Aton tempel heeft gestaan.

De kleine Aton tempel.

  Klik op de foto om er meer te zien.
In de loop van de jaren heeft men geprobeerd deze tempel te reconstrueren maar er was niet veel meer van over. Men heeft 2 zuilen gereconstrueerd maar dit zijn wel replica’s, wel is er nog een deel van de ommuring met kleistenen pylonen.
Met moderne stenen heeft men de muren van de tempel nog geprobeerd na te maken.
Aton tempel

Na al dit stapten moesten we ons enigszins haasten om op tijd bij de veerboot te komen omdat we om vier uur de trein moesten halen in Mallawy. Dat bleek geen probleem te zijn want de goede vriend van Olet had al geregeld dat de veerboot op ons zou wachten, klasse geregeld weer.

Station Mallawy.

  Klik op de ticket voor de foto's.
We moesten wederom met de trein omdat er nog steeds geen diesel beschikbaar was in Luxor waar onze chauffeur vandaan moest komen. Na een treinreis van circa 6 uur, ditmaal in de tweede klas, arriveerden we in Luxor, alwaar we ons basiskamp in Hotel Lotus opsloegen voor een viertal nachten. Treinkaartje

Terug naar dag 4 Ga verder naar dag 6
Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten