WELKOM IN VREDE

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten

 
 

Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.

Dag 4, zondag 15 april 2012.

Dagprogramma: Tempel van Nero, Fraser Tombs, Beni Hassan, Speos Artimidos en Tuna-el-Gebel.

Goed zoals gezegd vroeg uit de veren om het volgende te gaan zien, een tempel van keizer Nero, graven uit het "Oude Rijk" van de 5de en 6de dynastie, Beni Hassan en Tuna-el-Gebel met de tombes van Petrosiris (26ste dyn.) en de lady Isadora (Romeinse tijd) alsmede het serapeum van Thoth (Romeinse tijd). Ook dit beloofd dus weer een mooie en interessante dag te worden.

In deze regio, waar blijkbaar het fundamentalisme is geconcentreerd mogen we het hotel alleen uit onder begeleiding van een agent in burger van de geheime toeristenpolitie. Deze beste man, een goede kennis van Olette, is een prima kerel zo bleek al snel en hij fungeerde de gehele tijd eigenlijk als deskundig gids.

Tempel van Nero.

Als eerste vandaag bezochten we een tempel gebouwd ten tijde van de Romeinse keizer Nero in Techna Gebel.
Deze plaats ligt zo'n 15 km ten noorden van Minya.
Deze tempel gewijd aan de god Sobek is helaas zwaar beschadigd en er is nog maar één Hathor beeld over.
Verder zijn er nog in het heilge der heilige gaten te zien waar vroeger krokodillen mummies hebben gelegen. Ook zijn er nog mummie's van krokodillen te zien in een ruimte achterin de tempel. En er is nog een ondergronds gangenstelsel dat niet bezocht kan worden, maar waar wel overal diepen gaten van te zien zijn met ingangen naar dit stelsel.
Klik op de foto om er meer te zien.
Nero

Video impressie van de Nero tempel.

 

Fraser tombs

Fraser Tombs.

Deze begraafplaats op de oostelijke Nijl oever, bevat Oude Rijks graven gedateerd van het eind van de 4de dynastie 2600 v-chr. tot het begin van de 6de dynastie 2420 v. Chr. Er zijn hier graven van een familie van priesters van de Godin Hathor die kwamen van de oude stad Raynt. 2 km naar het noorden wat nu heet Tehna-el-Gebel.

De begraafplaats heeft zijn naam te danken aan zijn ontdekker George Fraser, die hier onderzoek heeft gedaan van 1889 tot 1893. De meeste graven zijn rotsgraven in de vorm van een Mastaba met de facade naar het westen.
De graven bevatten 2 schijndeuren in de Westelijke muur met daarachter twee schachten die leiden naar ongedecoreerde grafkamers.

Fraser Tombs

Video impressie van de tempel bij de Fraser Tombs.

 

Klik op de ticket voor meer foto's van de tempel.

Fraser tombs

Graf 1: Nikaankh

Zijn titels: Dienaar in het Paleis, Dienaar van niewe plaatsen en Priester van Hathor.
Klik op de foto om er meer te zien.
Fraser tombs

Video impressie van graf nr. 1

 

Graf 2: Nikaankh

Zijn titels: Dienaar van het Paleis.
Klik op de foto om er meer te zien.
Fraser tombs

Video impressie van garf nr. 2

 

Graf 3:

Grafeigenaar onbekend  maar waarschijnlijk de oudste zoon van Nikaankh Hm-Hathor.
Zijn titels: helaas onbekend.
Klik op de foto om er meer te zien.
Fraser tombs

Video impressie van graf nr. 3

 

Graf 4: Inkaef.

Zijn titels: helaas onbekend.
Klik op de foto om er meer te zien.
Fraser Tombs

Video impressie van graf nr. 4

 

Beni Hassan.

20 km ten zuiden van de stad Minya ligt Beni Hassan.
Hier zijn de rotsgraven van de Gouveneurs van de Antilopengouw te vinden. De graven liggen aan de oostzijde van de Nijl. Het is even een klim maar boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de Nijlvallei. 39 graven van deze heersers uit de 12e dynastie zijn hier uitgehouwen, waarvan er verschillende zijn te bezoeken.

Klik op het ticket om de foto's te zien.

Beni Hassan

De bewakers alhier waren streng en er mocht absoluut niet gefotografeerd en/of gefilmd worden, later zou blijken waarom dit zo was. Overigens kon ik via een andere weg gelukkig nog wel een aantal foto's verkrijgen.
De meeste graven bestaan uit een vertikale zuilen hal met daarachter een cultusruimte. Achterin is een nis waar een beeld van de overledene stond. De zuilen in deze graven zijn anders dan de zuilen die we b.v. in Luxor vinden. Ze waren direct uit de rots gehakt. Helaas zijn er vele zwaar beschadigt of weg.

Panorama van de Nijlvallei gezien vanaf Beni Hassan.

 

Graf nr 2: Amenemhat.

Hij had de naam van Prins van de Oryx nome. In zijn graf staan o.a. afbeeldingen van de jacht. Aan de westzijde heeft het graf een valse deur. Amenemhat

Graf nr. 3: Chumhotep II.

  Klik op de foto om er meer te zien.

Hij was gouverneur in de tijd van Amenemhat III in de 12e dynastie 1820 v. chr. In zijn graf staan ook scenes uit het dagelijks leven maar ook heel belangrijk een biografie van 222 kolommen. Hierin beschrijft hij hoe het leven was in deze moeilijke tijd van het Middenrijk. Ook staan er in dit graf arcrobaten afgebeeld.
Chumhotep

Graf nr. 15: Baket III.

  Klik op de foto om er meer te zien.
Hij was de vader van Kheti (graf nr 17). Hier veel afbeeldingen van de jacht op steenbokken en andere dieren uit de woestijn. In dit graf ook 200 verschillende afbeeldingen van worstelaars. dit is zeer speciaal want deze schilderingen komen nergens anders voor in Egypte. Baket III

Graf nr. 17: Kheti.

  Klik op de foto om er meer te zien.
Hij was dus de zoon van Baqet III en was gouverneur van de Oryx nome. Ook in dit graf afbeeldingen van het dagelijkse leven. Chety

Enfin, nadat ik samen met mijn schaduw (de man van de geheime politie) het bezoek hadden afgerond en beneden samen met George en Olet van een bakje thee aan het genieten waren, werden de bewakers en andere opeens zeer nerveus. Niet veel later kwamen er ook ineens een grote wagen onder begeleding van eenvijftal politiewagens aangereden. Het bleek dat de 'nieuwe' minister van antikwiteiten (de opvolger van Zahi Hawass) de site kwam bekijken. Vandaar dus dat de bewakers zich zo netjes aan de regels hielden.

Speos Artimidos.

  Klik op de foto om er meer te zien.
Ongeveer 3 km ten zuiden van de graven van Beni Hassan bevind zich de Speos Artemidos ofwel de grot van Artemis.
Deze Artemis kenden de Egyptenaren als Pachet die de gedaante had van een leeuwin.
Deze tempel bevind zich in een zeer afgelegen vallei in midden egypte, en is daar gebouwd door Koningin Hatsjepsoet.
Speos Artimidos

In een tekst in de gevel wordt deze godin Artemis verheerlijkt. Maar ook zijn er andere teksten waarop Hatsjepsoet steeds weer terugkomt. Ze beschrijft zichzelf als iemand die na de schepping is voorbestemd om de zuiverheid van de tempels te herstellen en terug te gaan naar de volmaaktheid van de wereld bij zijn ontstaan. En zo staat hier ook de beroemde tekst van de vervloeking aan het adres van de Hyksos.

Helaas was men toen wij daar arriveerden net bezig met het preserveren van deze grot en het mooiste gedeelte van deze site kon ik dus niet filmen, maar goed je kunt niet alles hebben.

Video impressie van Speos Artimidos, het hospitaal.

 

Met een veerboot de Nijl over.

  Klik op de foto om er meer te zien.
Om bij het volgende doel Tuna-el-Gebel te komen, was het nodig om met een veerboot de Nijl over te steken.
Ook weer een leuke ervaring.
Veerboot

Tuna-el-Gebel.

Ongeveer 20 km vanaf Speos Artimidos ligt Tuna-el-Gebel.

Grensstele van Echnaton.

  Klik op de foto om er meer te zien.
Hier is heel wat te zien uit verschilende tijden. Het oudste monument is Stele A van Echnaton.  Deze is uit de rots gehakt en erg goed bewaard gebleven. Echnaton had om de grenzen van de stad Tell-el-Amarna allemaal steles laten zetten zowel op de oost- als op de westkant van de Nijl. Verderop in de woestijn zijn er nog 2 maar die zijn alleen met een 4x4 jeep te bereiken. Grenstele

Video impressie van Grenstéle A van Echnaton

 

Op deze locatie had ik het geluk dat er een stel Japanners voor mij waren, die om wat voor een reden dan ook geen fooi aan de bewakers wilden geven en daardoor dus ook niet alles kregen te zien. Gelukkig had ik nog wel wat in de portomonee zitten en niet veel later kon ik er vrolijk op los filmen en fotograveren. Ondanks het feit dat toen we gereed waren en net een blikje frisdrank hadden genuttigd ook hier de minister een bezoekje kwam brengen, druk baasje die man.

Tuna-el-Gebel, foto's van de graven en het Serapeum.

Klik op de ticket om er meer te zien.
Ticket

Graf van Petrosiris.

Een stukje verderop liggen grafmonumenten uit de Late tijd. Waaronder het in de stijl van de Dendera tempel gebouwde graf van Petrosiris. Het graf is geheel in Griekse en Egyptische stijl in relief gemaakt en nog prachtig bewaard gebleven.

Video impressie van de tombe van Petrosiris.

 

Kapel van de lady Isodora.

Dit graf is van 120 na Chr. Isodora was een beeldschone vrouw en zij werd verlieft op een jonge soldaat. Maar haar vader gaf geen toestemming voor een huwelijk. Daarop besloot het stel er vandoor te gaan helaas liep dit zeer tragisch af, Isodora verdronk bij het oversteken van de Nijl. Haar vader besloot om een prachtig graf te laten maken.  Later is er om deze jonge vrouw een cultus ontstaan. De mummie van Isodora is nog steeds te zien in haar graf.

Video impressie van het graf van Lady Isadora met mummie.

 

Aquaduct.  

Verder is er nog een van de oudste aquaducten te zien, een oude enorme waterput.

Video impressie van het aquaduct.

 

Serapeum van Thoth.

En er is een schitterend serapeum gewijd aan de god Thoth.
Hier zijn 2 miljoen mummies van Ibissen en bavianen gevonden.

Video impressie van het Serapeum van Thoth.

 

Video impressie van de catacomben van het Serapeum.

 

Het programma van vandaag zat er op. Inmiddels was het een uur of vier in de middag en reden we rustig terug naar Minya. Aangekomen bij hotel Echnaton spraken we met onze begeleider van de politie af om rond 1900 uur gereed te zijn, zodat we met hem uit eten konden gaan.

Zo gezegd zo gedaan. Punctueel om 1900 uur werden we door hem opgehaald en liepen we gedrieën de stad in. Na zo'n 15 minuten arriveerden we bij een restaurant, waar we middels een lift naar de tweede verdieping gingen en terecht kwamen in een gezellig Egyptisch restaurant. Uiteraard trok je daar enig bekijks, omdat toeristen hier nu eenmaal zeldzaam zijn.

Na te hebben genoten van een lekker shoarma schotel en een fles water, begon ik zin te krijgen aan een koud biertje. Nadat ik de rekening van 120 Egyptische ponden had betaald, wat neerkomt op zo'n 15 euro, dus m.a.w. niet bepaald duur hier. Had Olet aangegeven dat ze moe was en liever naar het hotel terug ging, waarop onze begeleider een taxi regelde voor haar, die haar keurig naar het hotel terug bracht. Ondertussen was ik benieuwd waar ik terecht zou komen van dat koude biertje!

Mijn begeleider wenkte me om mee te komen en 1 minuut later zat ik in een stadsbus en na circa 7 minuten stapten we uit en werd ik hotel Cleopatra binnengeloodst. Vervolgens nadat mijn begeleider met de portier had gesproken werd ik naar de zesde verdieping gebracht alwaar ik terecht kwam in een soort van restaurant, waar veel mannen met lange gewaden zaten. In eerste instantie werd in behoorlijk onderzoekend aangekeken, maar na een tijdje verloren ze hun aandacht en gingen rustig verder met hun ding oftewel de waterpijp.

Het bier was hier overigens heerlijk koud. Leuk detail, i.p.v. (pinda)nootjes kreeg je hier maïskorrels en nog een ander niet nader geïdentificeerde korrel als snack, wat eigenlijk best wel smaakte.
Na mijn vijfde biertje kwam ineens mijn begeleider, die beneden was gebleven naast me zitten en na samen nog iets gedronken te hebben (hij uiteraard frisdrank) was het mooi geweest en liet ik me terug naar het hotel brengen.

Terug naar dag 3 Ga verder naar dag 5
Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave

 

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten