WELKOM IN VREDE

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten

 
 

Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.

Dag 2, vrijdag 13 april 2012

Programma: Gizeh plateau, Abusir (optioneel) Sakkara en Memphis.

Vandaag gaat het wat mij betreft echt van start, op het programma staat namelijk een bezoek van het Gizeh plateau met de wel bekende piramiden en de Sphinx uit de 4de dynastie om vervolgens verder te reizen naar Memphis met tussenstops in Abusir, waar de piramiden van Sahoere, Nioeserre, Neferirkare (allen 5de dynastie) en de mastaba van Ptahsephses zijn dan in Sakkara, waar zich de de trappiramide van Djoser (3de dynastie) en de piramide van Teti (6de dynastie) bevinden en dat beloofd wat..............

De piramide van Cheops.

(Klik op de ticket om er meer te zien.)

Om 0750 uur arriveerden we bij de toegang van het Gizeh plateau en moesten we nog even wachten tot het werd opengesteld om 8 uur. Omdat het toerisme nog niet echt op gang is gekomen na de revolutie, duurde het kopen van een kaartje niet al te lang en kon het gebeuren dat ik om 0815 uur als eerste de piramide van Cheops in kon lopen en na een behoorlijke klim door de ingangsschacht en de grote galerij tenslotte alleen in de koningskamer bij de sarcofaag stond, voorwaar een indrukwekkende ervaring.
En wat ook jammer is, maak ik binnen een drietal foto's, blijken ze naderhand allen iets bewogen te zijn, zou dat de vloek van de farao zijn?
Ticket

Na dit spektakel maakten we een een wandeling rondom de piramiden van Cheops en Chefren langs de plaatsen waar ze de zonneboten hebben gevonden en ook langs de koninginnenpiramiden en eigenlijk alleen maar bewonderend alles bekeken.

De piramide van Chefren.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Chefren

Klik er op om de video-opname te zien van:

De dodentempel van Chefren..
 

De daltempel van Chefren.

 

De piramide van Chefren.

 

Vervolgens zijn we met de auto verder gereden, de afstanden zijn in het echt namelijk wat groter dan je zo zou denken, naar de 3de piramide die van Mykerinos (Menkaure). Deze piramide konden we ook van binnen bekijken, wat helaas bij de piramide van Chefren wegens restauraties niet mogelijk was.

De piramide van Mykerinos.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Mykerinos

Video impressie van de piramide van Mykerinos.

 

Na deze opnieuw indruk makende ervaring stapten we weer in de auto om naar het overzichtplateau te rijden, vanwaar je een prachtig overzicht hebt over alle drie de piramiden.

Overzicht van het Gizeh plateau.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Gizeh playeau

Video impressie van het Gizeh plateau.

 

Tja dan bleef er nog één ding te doen op het plateau namelijk de sphinx, dit was ook weer een aparte ervaring om bij dit prachtige monument te staan, die je normaal gesproken alleen van de televisie of van plaatjes in boeken kent. Al met al was het bezoek aan het Gizeh plateau meer dan de moeite waard en zeker een aanrader.

De Sphinx.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Sphinx

Video impressie van de Sphinx.

 

Abusir.

Ons volgende doelwit van deze dag is Sakkara, dat echter onderweg werd gewijzigd door eerst te gaan proberen of Abusir toevallig opengesteld zou zijn. En dat bleek na enig overleg tussen George, onze chauffeur en de 2 bewakers aldaar wel mogelijk, maar dan moest ik wel wat betalen aangezien het officieel nog niet toegankelijk is voor toeristen. Goed na de bewaking tevreden te hebben gemaakt met wat geld konden we de piramiden en de mastaba aldaar aanwezig gaan bekijken. Helaas is alleen de mastaba toegankelijk om van binnen te bekijken.
Maar lopend over de causeway richting de piramide van Sahoere (5de dynastie) en door de restanten van de dodentempel, met links zicht op de piramiden van Nioeserre en Neferirkare (beiden 5de dynastie) is weer een indruk op zich.

Video impressie van de site bij Abusir.

 

Piramiden te Abusir van Sahoere, Nioeserre en Neferirkare.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Sahoere

Video van de dodentempel van Sahoere.

 

Aangekomen bij de piramide van Sahoere houden we schuin links aan richting de mastaba van Ptahsepses, vizier onder Nioeserre. Omdat de eigenlijke ingang niet meer te gebruiken is moesten eerst over een muurtje klimmen om vervolgens de restanten te kunnen bekijken. Na de cultusplaats te hebben bekeken mocht ik via een smalle doorgang naar de sarcofaag toe om daar opnames te maken. Voorwaar weer een dankbare ervaring.

De mastaba van Ptahsepses te Abusir.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Mastaba

Video van de mastaba van Ptahsepses.

 

Na Abusir vervolgden we onze weg richting Sakkara, waarbij we gezien de tijd de piramiden van El Liszt zonder een poging te wagen maar zijn gepasseerd, want ook die zijn officieel niet toegankelijk en je moet wat bewaren om een reden te hebben om hier weer naartoe te gaan.
Enfin na een goed half uur zijn we aangekomen in Sakkara, alwaar we eerst het Imhotep museum hebben bekeken, een klein maar interessant museum.
Hierna was het de beurt aan de trappiramide van Djoser (3de dynastie), die momenteel in de steigers staat voor een hoognodige renovatie en helaas niet van binnen bekeken kan worden, maar ja je kunt niet alles hebben.

De trappiramide van Djoser te Sakkara.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Ticket

Video impressie van de Djoser site.

 

2 minuten hiervandaan, met de auto wel te verstaan, staat de piramide van Teti (6de dynastie), met daarachter een aantal mastaba's.
Allereerst de piramide van Teti bekeken, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, ook dit was weer een speciale ervaring.

De piramide van Teti.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Teti

Impressie van de piramide van Teti.

 

Na de piramide van Teti, nog 2 mastaba's van binnen bekeken, eerst die van Ka-Gemni, de vizier tijdens het begin van de regering van Teti en daarna die van Anchmator, beiden waren nog relatief goed geconserveerd en de decoraties waren nog goed zichtbaar. De mooiste mastaba qua decoraties, die van Mereroerka was helaas afgesloten.

Mastaba van Ka-Gemni.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Ka-Gemni

Impressie van de mastaba's

 

Na nog even de daltempel van Oenas te hebben gefotografeerd rijden we weg richting het laatste doel van vandaag namelijk Memphis de oude hoofdstad van zowel boven als neder-Egypte.

De daltempel van Oenas.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Oenas daltempel

Video opname van Oenas.

 

Een goede 30 minuten later kwamen we aan bij Memphis althans dat wat er van over is en dat is niet echt veel gezien de belangrijkheid van deze stad vroeger. Ik denk dan ook dat men hier hoognodig met opgravingen zou moeten starten, want m.i. valt hier nog heel veel meer te ontdekken.

Memphis, of wat er van over is.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Ramses II

Impressie van Memphis.

 

Video van het enorme beeld van Ramses II te Memphis.

 

Na wederom een enerverende dag was het tijd voor een hap eten, in dit geval een pizza van de Pizzahut, daarna terug naar het hotel voor een douche om daarna gezellig wat te drinken met een tweetal bezoekers van Olette ook behorend tot de staf van Horus-reizen, die extra even langs kwamen voor een kort zakelijk gesprek met haar.

Ondertussen waren er ook berichten vanuit Luxor gekomen, namelijk dat er geen benzine verkrijgbaar was en amper diesel. Heb me laten vertellen dat Egypte 60% van de benodigde olie zelf produceert en de andere 40% inkoopt bij een buurland. De leider van dit buurland was echter een vriendje van de afgezette president. Ik laat het aan de verbeelding van de lezer over om hieruit de juiste conclusies te trekken.

Terug naar dag 1 Ga verder naar dag 3
Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave

 

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten