WELKOM IN VREDE

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten

 
 

Het verhaal van een ongelofelijke reis door Egypte.

Dag 0, woensdag 11 april 2012.

Het begin.

Op 11 april 2012 was het eindelijk zo ver,
mijn droomreis kon beginnen.
Om 10 uur in de trein richting Schiphol,
vanwaar ik om 1600 uur met het vliegtuig
naar Egypte zal gaan.
Ik heb bewust om 10 uur de trein gepakt,
omdat ik dan namelijk niet hoefde over te stappen, dat ik hierdoor iets te vroeg op Schiphol arriveerde heb ik op de koop toegenomen, want op Schiphol valt genoeg
te zien.
Ticket

Aangekomen op het vliegveld in Caïro, werd ik netjes afgehaald door Olette Freriks de reisleidster en door George de chauffeur annex gids voor de eerste drie dagen.
Olette is een egyptekenner en tevens de oprichtster van Horus-reizen Luxor en zij beschikt over een uitgebreid netwerk van gidsen, chauffeurs en inspecteurs in Egypte, een feit waarvan ik dankbaar gebruik heb gemaakt gedurende deze fantastische reis.

Dag 1, donderdag 12 april 2012

Het programma van vandaag is zeer relaxed, met een bezoek aan het museum van Caïro en vervolgens een tour door de stad zelf met bezoek aan diverse moskeeën die Caïro rijk is.

Om 8 uur werden we opgehaald door George en die bracht ons al manoeuvrerend door de drukke verkeerschaos die Caïro rijk is keurig naar ons eerste doel van vandaag het museum van Caïro.

Video van het museum in Caïro.

 

Museum van Caïro.

(Klik op het plaatje voor meer foto's)
Ticket

Voor algemene foto's van Caïro klik op deze regel.

Het museum, gesticht door Auguste Mariette was zeer interessant en gaf alvast een goede indruk van de dingen die nog komen gedurende deze trip. Overigens is men al een tijdje bezig met de bouw van een nieuw museum, die over een paar jaar gereed zou moeten zijn en wat inhoud dat het huidige museum leeg komt te staan.

Video van het Tahirplein.

 

Voor foto's van het Tahirplein, klik op deze regel.

Na een wederom enerverende rit door Caïro, o.a. over het bekende Tahirplein en langs de Citadel, met de albasten moskee van Pasha Mohamed Ali  (Arabisch: مسجد محمد علي, Turks: Mehmet Ali Paşa Cam, (De moskee is gebouwd in opdracht van Mohammed Ali Pasha tussen 1830 en 1848 ii), arriveren we bij de Sultan Hassan moskee en de Al-Rifai moskee.

Video van de Citadel.

 

Voor foto's van de Citadel, klik op deze regel.

Sultan Hassan moskee.

De Sultan Hassan moskee is niet alleen een moskee maar ook een Madrasa (school). Het is een prachtige moskee in de stijl van de vroege Mamelukse architectuur in Cairo. Hij is gebouwd in 1356-1363.
De veel geplaagde Sultan Hassan kwam op de troon toen hij 13 jaar oud was. Is afgezet en weer benoemd en dit tot 3 keer toe. Helaas is hij vermoord vlak voordat de moskee klaar was, zijn lichaam is nooit terug gevonden en hij is dus niet begraven in de moskee. Zijn zonen zijn er wel begraven in het achterste gedeelte van de moskee.
Klik op de ticket voor meer foto's.
Ticket

Achter de ingang is een donkere gang en die komt uit in een open gebied. Hier zijn 4 ruimtes iwans genoemd en hier waren de lessen. De oostelijke Iwan is de Mihab. Een bronzen deur aan de rechterkant leidt naar de ruimte waar de zonen van Sultan Hassan liggen begraven.

Video impressie van de Sultan Hassan moskee.

 

Voor foto's van de Sultan Hassan moskee, klik op deze regel.

Al-Rifai moskee

De moskee recht tegenover de Sultan Hassan moskee is de Al-Rifai moskee de bouw van deze moskee is begonnen in 1867, 500 jaar later dan de Sultan Hassan moskee en was klaar in 1912. De leden van de moderne koninklijke familie liggen hier begraven. Maar ook Kadive Ismail en Koning Faroek zijn hier begraven, alsmede de Sjah van Perzië.

Video impressie van de Al-Rafai moskee.

 

Voor foto's van de Al-Rifai moskee, klik op deze regel.

Na deze bezoeken aan deze prachtige moskeën rijden we verder naar de oudste moskee van Egypte

Al-Azhar moskee

De Al-Azhar moskee in het oude Arabische stadsgedeelte van Caïro, werd in 971 gebouwd ter verering van Fatima Zahra, een van de drie dochters van Mohammed.

Voor foto's van deze moskee, klik op deze regel.

Het initiatief voor de bouw kwam van Jahwar, de veldheer van de shiitische Fatimiden. De moskee groeide al snel uit tot een belangrijk religieus centrum.
Ook nu nog is de hoogstaande faculteit Theologie van de Al-Azhar univerisiteit, de oudste universiteit ter wereld, verbonden met de moskee, die zo één van de belangrijkste Islamitische centra ter wereld blijft.


Video van de Al-Azhar moskee.

 

 Na dit alles brengen we nog een bezoek aan het koptische Egypte met o.a. de Ben-Ezra synagoge en de "hangende kerk'.

Uitleg over het Koptische geloof.

 

Ben Ezra synagoge

Achter de St.-George-kerk vind je de oudste synagoge van Egypte, de Ben Ezra-synagoge.
Deze plaats is voor de joden in Egypte altijd een heilige plaats geweest. Volgens hen staat de synagoge op de plaats waar Mozes als baby tussen het riet gevonden werd.

Voor foto's van Koptisch Caïro, klik op deze regel.

Het gebouw werd in de vierde eeuw opgetrokken als kerk, maar veranderde in de negende eeuw in een synagoge.
In de synagoge werden in de 19de eeuw heilige Hebreeuwse geschriften ondergebracht.


Video van de plek waar Mozes als baby is gevonden,
volgens het Joodse geloof.

 

El Moalakka of Hangende kerk

Deze Hangende kerk behoort ongetwijfeld tot een van de indrukwekkendste van Caïro.
De term hangende kerk komt voort uit het feit dat de constructie van de kerk over de zuidpoort van het Babylonfort hangt. De kerk werd oorspronkelijk gesticht tijdens de vierde eeuw door de Koptische christenen, maar het huidige gebouw dateert uit de zevende eeuw en werd voor een groot stuk in de tiende eeuw herbouwd en in de 19de eeuw gerestaureerd. 
Tijdens een aardbeving in 1992 werd de kerk zwaar beschadigd, net als heel wat andere middeleeuwse gebouwen in Caïro. De kerk is opgedragen aan de Maagd Maria en bevat binnenin heel wat bezienswaardigheden zoals ruim 100 middeleeuwse iconen en een spreekgestoelte uit de elfd eeuw.

Video van "De Hangende kerk".

 

Khan-el-Khalili.

Na alle moskeeën en kerken brengen we nog een bezoekje aan Khan-el-Khalili, een leuk winkelgebied in oud Caïro.

Video van Khan-el-Khalili.

 

Nou vandaag zo'n beetje alle belangrijke gebouwen in Caïro wel gezien en ondanks dat dit niet echt mijn interessegebied is begeef ik me voldaan naar hotel Mayorca, om daar even lekker te douchen een hapje te eten en te genieten van een lekker koud Stella biertje, met de gedachten al bij morgen, wanneer het Gizeh-plateau aan de beurt is.

  Ga verder naar dag 2
Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave

 

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van enkele historische plaatsen

Beschrijvingen van enkele belangrijke Egyptologen

Beschrijvingen van enkele belangrijke vondsten