Een reis langs vele piramiden en andere leuke bezienswaardigheden. |
Dag 4, zaterdag 2 december 2017.
Programma vandaag: De piramiden te Dahshur en Sakkara deel 1.
Na een enigszins onrustige nacht, het was namelijk even wennen aan het als maar doorgaande verkeer in Giza, het hotel ligt aan de Haramstraat wat zeg maar de hoofdweg is hier en ook in de nacht is het nog druk met toeterende auto's. Het heerlijke uitgebreid ontbijt zorgde er echter voor dat je dit snel weer vergat.
Tijd om te vertrekken richting Dahshur in de hoop dat we nu ook naar de "Black Pyramid" mogen, iets dat in 2012 nog absoluut niet mocht.
Dahshur is een koninklijke necropolis gelegen op de west oever van de Nijl ongeveer 40 km ten zuiden van Caïro, het is voornamelijk bekend om zijn piramiden waaronder twee van de oudste, grootste en best bewaard geblevene in Egypte, gebouwd tussen 2613 en 2589 voor Christus.
De Rode Piramide ook wel de Noord Piramide genoemd is de grootste van de 3 piramiden in de necropolis van Dahshur. Het is tevens de op 2 na grootste van Egypte, alleen die van Khufu (Cheops) en en Chafra (Chephren) te Gizeh zijn groter.
De Rode Piramide is de derde piramide die gebouwd is door farao Snofroe, gelegen circa 1 km ten noorden van de Knikpiramide. Men denk dat de bouw is gestart gedurende het dertigste regeringsjaar van Snofroe.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de rode piramide. |
|
Heb je er nog geen genoeg van of wil je de foto's vergelijken met die, die ik gemaakt heb in 2012, klik dan hier.
Het blijft leuk ook al was ik hier voor de tweede keer, het is en blijft bijzonder. Goed tijd voor een volgende bekende, de Knikpiramide.
De Knikpiramide is de tweede piramide die gebouwd is door farao Snofroe, de oorspronkelijke afmetingen waren ongeveer 105 meter hoog met zijden van ±190 meter, de zijden hebben in eerste instantie een hoek van 54 graden om vervolgens boven de 47 meter over te gaan in een hoek van 43 graden, waardoor de vorm ontstaat waar de piramide zijn naam aan ontleent. Archeologen denken nu dat deze piramide een overgangsvorm is tussen de trappiramide en piramiden met 'gladde zijden'.
De satellietpiramide, vroeger eerst beschouwd als de koninginnepiramide, maar tegenwoordig wordt deze beschouwd als bouwwerk om de ka van de farao te huisvesten, is ook mooi om te zien. Het is alleen jammer dat beiden piramiden nog steeds niet toegankelijk zijn voor het publiek.
Klik op de foto om meer te zien van de Knikpiramide |
|
Nou dat was wederom een leuk weerzien met dit ontzagwekkende bouwwerk, op naar de eerste kennismaking met de "Black Pyramid" van Amenemhat III, althans als we er heen mochten.........
Volgens de bewakers bij de Rode piramide was de Zwarte piramide gesloten, maar gezien eerdere ervaringen besloten we het toch te proberen en na diverse lokale bewoners te hebben gevraagd, kwamen we uiteindelijk bij de Zwarte piramide van Amenemhat III terecht. Met de auto kom je tot zo'n 300 meter afstand en de rest moet je even lopend doen, maar dat moge geen probleem zijn.
Deze piramide uit het Middenrijk om precies te zijn de twaalfde dynastie is net zoals zijn tijdgenoten te Hawara
en El-Lahun zwaar onderhevig aan erosie en ik hoop dan maar dat de autoriteiten snel wat gaan doen om dit magnifieke bouwwerk voor de toekomst te conserveren.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de piramide van Amenemhat III. |
|
Compleet onbegrijpelijk dat hier niet meer gedaan wordt om dit prachtige magnifieke erfgoed te beschermen, hopelijk ziet men nog gauw genoeg het licht voordat het te laat is.
Al met al was het wederom een prachtige ervaring om hier te zijn geweest, op naar Sakkara want de piramide van Unas is tegenwoordig weer geopend voor het publiek, in tegenstelling tot 2012, ben benieuwd.
Sakkara diende ooit als de necropolis voor de koningen en hoogwaardigheid bekleders die resideerden in Memphis, de oude hoofdstad. Er bevinden zich meerdere piramiden, waaronder de beroemde trappiramide van Djoser als ook vele tombes en mastaba's. Indien je hier bent trek dan minstens twee dagen uit voor je bezoek want anders heb je niet genoeg tijd om alles goed te bekijken. Vergeleken met 2012 is er veel nieuws bijgekomen om te bekijken zoals de "New Kingdom Tombs" en het "Boebastion".
Wil je het binnenste van de piramide van Unas zien, doe dat dan in de ochtend want deze piramide is slechts geopend tussen 8 en 12 uur, iets waar ik te laat achter kwam en dus de volgende dag terug moest komen, niet dat ik dat erg vond hoor, het is alleen jammer dat men dit bij het ticketoffice niet duidelijk kenbaar maakt.
Plattegrond van de necropolis van Sakkara, met dank aan Osirisnet. |
|
Vergeet niet indien je graag foto's maakt om het speciale ticket hiervoor te kopen want dan mag je vrijwel overal foto's maken en filmen.
Allereerst brachten we een bezoek aan de tombes uit het Nieuwe Rijk die onlangs voor het publiek zijn geopend.
We bezochten achtereenvolgens de tombes van Maya, Tia, Horemheb, MaryNeith, en Pay en Raia.
Met name de tombe van Maya is prachtig mooi gedecoreerd, fascinerend zelfs.
Vergeet niet om het aparte ticket te kopen wat je nodig hebt om hier te mogen kijken, want zonder dat ticket heb je geen kans. Toen wij er waren werden er meerdere toeristen weggestuurd omdat ze geen ticket hadden.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Maya. |
|
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Tia. |
|
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Horemheb. |
|
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van MaryNeith. |
|
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Pay en Raia. |
|
Geweldig, ik ben blij dat ik een ticket had gekocht om deze tombes uit het Nieuwe Rijk te gaan bekijken, allemaal dankzij de goede voorbereidingen van mijn reisleidster Olette van "Horusreizen Egypte", super.
Na al dit moois was het de bedoeling om de piramide van Unas van binnen te gaan bekijken, echter daar aangekomen bleek deze al gesloten te zijn en hoorden we dat deze slechts tot 12 uur geopend was.
Goed dan maar eerst een wandeling er omheen maken en morgen pakken we het binnenste dan wel mee.
De piramide van de laatste farao der vijfde dynastie Unas is de eerste piramide met de Piramide Teksten op de muren van de kamers.
Bij de piramide hoort één van de langste opgaande wegen (causeway) van Egypte, zo'n 720 meter.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de piramide van Unas. |
|
Unas, zie je morgen weer.
Mastaba van Niankhkhunm en Khumhotep. |
Nu gaan we via de causeway richting de mastaba van Niankhkhunm en Khumhotep, zij waren koninklijke bedienden. Zij deelden de titel van Opzichter van Manicures in het paleis van farao Nioeserre, zesde farao van de vijfde dynastie. Zij zijn tezamen begraven en worden vermeld als "koninklijke vertrouwelingen" in hun gezamenlijke tombe.
De mastaba heeft nog grote stukken die mooi gedecoreerd zijn.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de mastaba van Niankhkhunm en Khumhotep. |
|
Tombe van Irukapta en Neferherenptah. |
De volgende tombe die aan bod komt is die van Irukapta en Neferherenptah. Het is onderdeel van een groep van 11 begrafenissen, ontdekt en doorzocht in 1940 door Abd el-salam Mohammed Hussein.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Irukapta en Neferherenptah. |
|
Schitterend die mooie beelden. Zo nu is het tijd om even weer een bezoekje af te leggen bij Djoser.
De piramide van Djoser, is inmiddels wereldberoemd zodat ik er maar weinig over hoef te vertellen.
De piramide van Djoser, farao van de derde dynastie is de eerste die ooit gebouwd is voor zo ver wij weten, is terecht genoemd de trappiramide (Steppyramid), gesitueerd binnenin een grote omsloten begrafenis complex en oorspronkelijk bedoeld als een grote mastaba.
Heden ten daage is men druk bezig met restauratie werkzaamheden, die helaas het uiterlijk niet ten goede komen, maar goed noodzakelijk zijn ze wel, willen we dit monument behouden voor de volgende generaties.
Vreemd eigenlijk dat in Sakkara wel animo is om het erfgoed te beschermen i.t.t. de andere plaatsen die ik van de week bezocht heb.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de piramide van Djoser. |
|
Wil je ook de foto's zien die ik in 2012 heb gemaakt, klik dan hier.
Het blijft geweldig om al die gigantische monumenten in levende lijve te mogen aanschouwen.
Gezien de tijd nu snel door richting de tombe van Ptahhotep en zijn zoon, met een korte tussenstop bij de piramide van Userkaf.
Helaas is ook deze piramide niet toegankelijk voor het publiek en ligt deze er een beetje verwaarloosd bij, terwijl deze piramide toch ook zijn charme heeft.
Userkaf is de grondlegger van de 5e Dynastie van Egypte. De moeder van Oeserkaf is bekend onder de naam koningin Neferhetepes, maar zijn vader is niet bekend. Toch was Oeserkaf een kleinzoon van Djedefre.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de piramide van Userkaf. |
|
Na dit korte uitje door naar de tombe van Ptahhotep en zijn zoon Akhethotep, voor zo ver bekend de enige tombe waarin zowel de vader als de zoon zijn begraven.
Tombe van Ptahhotep en Akhethotep. |
Ptahhotep was de vizier gedurende de regering van Djedkare tijdens de vijfde dynastie.
Hij was later auteur van in totaal 37 levensregelstelsels, die beschouwd worden als de oudste volledig bewaard gebleven wijsheidsleer en hem de bijnaam de wijze gaf. Een kopie van deze stelregel van Ptahhotep, de Papyrus Prisse, bevindt zich in de Bibliothèque national de France. De leer in de overgebleven versies dateert uit het Middenrijk en het Nieuwe Rijk.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Ptahhotep. |
|
Zo ook deze tombe was leuk te hebben gezien, nu op naar het nabij gelegen Serapeum.
Het Serapeum van Sakkara ligt ten noordwesten van de piramide van Djoser. Het was een begraafplaats van de Apis-stieren, die incarnaties van de god Ptah waren. Men geloofde dat de stieren onsterfelijk werden na de dood net zoals Osiris-Apis, een afgekorte naam voor Serapis in de Hellenistische tijd.
De oudste begrafenissen op deze site gevonden, dateren uit de regeringsperiode van Amenhotep III, de negende farao van de 18de dynastie.
De tempel is in 1850 ontdekt door Auguste Mariette, hij vond één ongeschonden graf, welke zich nu bevindt in het agrarisch museum te Caïro. De andere 24 sarcofagen waren leeggeroofd.
Klik op de afbeelding om meer te zien van het Serapeum. |
|
Leuk, apart en interessant om gezien te hebben.
De bewaker heeft er zin in blijkbaar want hij neemt me direct mee naar de nabij gelegen tombe van Ty, zal hem wel om de fooi te doen zijn haha.
De tombe of mastaba werd gedurende de vijfde dynastie als graf gebouwd voor de Egyptische ambtenaar Ty.
Ty bekleedde talrijke hogere ambten, zoals bv. administratieve en priesterfuncties in de Zonneheiligdommen van Sahoere, van Neferirkare en van Neferefre.
Hij droeg titels als "Enige Vriend der Koning" of "Eerste Hofkapper". Die hem toestemming verleenden tot de necropolis van Sakkara om voor zichzelf een grote mastaba te bouwen, iets wat als een groot privelege werd beschouwd. Auguste Mariette ontdekte deze mastaba in 1865.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Ty. |
|
Mooi zo, deze ook weer leuke tombe hebben we ook gezien, weer eentje minder op mijn "te doen lijst".
Ondertussen waren
Olette en onze chauffeur in gesprek geraakt met iemand die zei dat hij er voor kon zorgen dat we morgen bij de piramiden van Pepi I en Pepi II konden komen, maar dan wel op een kameel. De alhier aanwezige politie had ons namelijk eerder verteld dat deze piramiden gesloten waren voor het publiek en dan moet je andere wegen trachten te bewandelen. Omdat de tijd drong, het was inmiddels 1600 uur en ons werd verteld dat de site dicht ging, snel nog even ons telefoonnummer aan de desbetreffende gegeven zodat als hij het voor elkaar had ons kon bellen en we een prijs konden afspreken.
Omdat we het nogal vreemd vonden dat we om 4 uur al de site moesten verlaten hebben we ons beklag gedaan bij het ticket office want we hadden ook nog tickets voor de tombe van Mereroeka, daar was men gelukkig behulpzaam en zeiden dat we die nog wel even mochten bezoeken. Later bleek dat ze zeiden om 4 uur te sluiten om in ieder geval om 5 uur, de echte sluitingstijd alle toeristen eruit te hebben.
Mereroeka diende tijde de zesde dynastie als één van de machtigste officianten in een tijd toen de invloed van de nobelen groeide in weelde en macht. Mereroeka had talrijke titels tezamen met die van vizier, wat hem de meest machtigste persoon maakte in Egypte na de koning zelf. Sommige van zijn andere titels zijn o.a "Inspecteur der priesters verbonden aan de piramide van Teti"', "Gouveneur van het paleis", "Hoofd lector priester", "Opzichter van de koninklijke schrijvers" en "Leider van alle werken van de koning".
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Mereroeka. |
|
Prachtige tombe om te bekijken.
Tja voor vandaag zit het er weer op en me dunkt, genoeg moois gezien, morgenvroeg weer hier naar toe om de piramide van Unas en van Teti van binnen te bekijken alsmede om het Bubasteion met een bezoekje te vereren.
Aangekomen bij de uitgang van het complex had men blijkbaar gehoord van onze belangstelling voor de piramiden van Pepi I en Pepi II en werd ons verteld dat het dicht is en dat je om er te komen een 4WD nodig hebt. Een andere agent stons ondertussen te praten met onze chauffeur en het bleek dat hij morgen vrij was en ons wel kon brengen, we hoefden hem alleen maar te bellen morgen, m.a.w als de kamelen man niets van zich laat horen en wij het niet zelf kunnen vinden weer een alternatief achter de hand.
Inmiddels stond de teller qua aantal bekeken piramiden op 12, waarbij ik die van Unas alvast heb meegeteld.
Tot morgen.
|