Een reis langs vele piramiden en andere leuke bezienswaardigheden. |
Dag 6, maandag 4 december 2017.
Programma vandaag: Gizeh met de piramiden, de Sphinx, de boot van Cheops alsmede diverse tombes en ter afsluiting het Egyptische museum in Caïro.
Net zoals de andere dagen was het ook nu weer behoorlijk mistig toen we om 7 uur in de auto stapten. De bedoeling was om eerst een kort bezoek te brengen aan Abu Rawash om de restanten van de piramide van Djedefre te bekijken, echter door de mist en ondanks vele mensen gevraagd te hebben is dat helaas niet gelukt en om 9 uur zetten we koers naar het Gizeh plateau.
De piramiden te Gizeh behoren tot de bekendste bouwwerken van de mensheid.
De piramiden bevinden zich in de Egyptische necropolis te Gizeh, ze zijn toegeschreven aan Cheops (Khufu), welke ook wel bekend is als de “Grote Piramide”, aan Chefren (Khafre) en aan Menkaure (Mykerinos), de kleinste piramide van de drie.
Daarnaast zijn er een aantal kleinere piramiden die bekend staan als koninginne-piramiden.
Aan de oostzijde van het complex bevindt zich de Sfinx van Gizeh.
Verder zijn er nog vele mastaba's en tombes te vinden alsmede het museum van de boot van Cheops.
Plattegrond van het piramide complex, met dank aan MesserWoland (Wikipedia). |
|
Mijn doel was voornamelijk om eindelijk de piramide van Chefren te bezoeken aangezien deze in 2012 gesloten was. Tevens wilde ik opnieuw foto's maken in de piramide van Menkaure omdat deze in 2012 nogal stoffig waren geworden. Ook het bootmuseum en een paar onl;angs geopende tombes stonden op mijn verlanglijstje. De piramide van Cheops niet, gezien de beschikbare tijd sla ik deze ditmaal over.
Helaas bleek bij het ticket-office dat de piramide van Chefren wederom gesloten was, jammer, jammer.
Onderweg naar de piramide van Menkaure, stopten we eerst voor een paar foto's van piramiden in de mist, want dat zie je nu ook niet elke dag.
Klik op de afbeelding om meer te zien. |
|
De tombe van Seshem Nefer Theti. |
Vervolgens kwamen we eerst bij een andere tombe, geattendeerd door een bewaker dat deze ook geopend was.
Seshemnefer IV (Sšm-nfr) was het Hoofd van de koninklijke harem, wat inhoud dat hij de manager was van dat deel van het paleis waarin de vrouwen en kinderen van de koninklijke familie leefden.
Tevens heeft een lijst waarop zijn titels staan de tand des tijds overleefd en weten we dat hij een belangrijk persoon was aan het hof, die werd vertrouwd door zijn koning.
De overgebleven reliefs geven inzicht in het dagelijkse leven in zijn tijd, inclusief de landbouw, veeteelt, vogeljacht, graan opslag alsmede kleding, offerrituelen en tot op zekere hoogte de omgangstaal.
De tombe is opgegraven tussen 1842 en 1845 door een team o.l.v. Karl Richard Lepsius, onlangs is de tombe volledig gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.
Klik op de afbeelding om meer te zien. |
|
Ondanks dat er niet zo heel veel mooie decoraties aanwezig zijn, is ook deze tombe de moeite waard om even te bekijken. Dan nu op naar de piramide van Menkaure.
De piramide van Menkaure. |
De piramide van Menkaure is de kleinste van de drie piramiden op het Gizeh-plateau. Men denkt dat deze piramide is gebouwd om als graf te dienen voor de farao Menkaure uit de vierde dynastie.
Oorspronkelijk was deze piramide 65,5 meter hoog, momenteel is de hoogte nog 61 meter met aan de basis 108,5 meter breed, de zijden hebben een hoek van ongeveer 51°20'25". Het was geconstrueerd uit kalksteen en graniet. Ten zuiden van de piramide bevinden zich 3 satelliet piramiden die elk vergezeld worden door een tempel en een onderbouw hebben.
De datum van de constructie van de piramide is onbekend aangezien de regeerperiode van Menkaure niet accuraat is vastgesteld, maar het was vermoedelijk voltooid in de 26ste eeuw voor Christus.
Aan het eind van de 12de eeuw al-Malek al-Aziz Othman ben Yusuf, Saladin's zoon en erfgenaam, probeerde de piramiden te slopen, beginnend met de piramide van Menkaure. De werklieden die Al-Aziz had gerekruteerd om de piramide te slopen, vonden het bijna net zo moeilijk om te vernietigen als om te bouwen. Ze bleven acht maanden lang op hun werk. Ze waren niet in staat om elke dag meer dan een of twee stenen te verwijderen ten koste van zichzelf uit te putten. Sommigen gebruikten wiggen en hefbomen om de stenen te verplaatsen, terwijl anderen touwen gebruikten om ze naar beneden te trekken. Wanneer een steen viel, zou hij zichzelf in het zand begraven en het vergde buitengewone inspanningen om deze eruit te bevrijden. Wiggen werden gebruikt om de stenen in verschillende stukken te splitsen, en een kar werd gebruikt om het naar de voet van de helling te brengen, waar dit was achtergelaten. Verre van het bereiken van wat ze van plan waren te doen, beschadigden ze alleen de piramide door een grote verticale opening in het noorden te laten.
Klik op de foto om meer te zien van de piramide van Menkaure |
|
Wil je de foto´s gemaakt in 2012 zien, klik dan hier.
Het volgende doelwit was het museum met daarin de bark van Cheops.
Het museum, geconstrueerd in 1985 is in z´n geheel gewijd aan de Zonneboot van Cheops. Het is gebouwd naast de grote piramide van Cheops. Het museum is uitgerust met moderne technieken en technologie t.b.v het preserveren van de Zonneboot. Het museum bevindt zich slechts een aantal meter van de plek waar de boot is gevonden bij het zuidelijke deel van de piramide.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de Zonneboot. |
|
Toch wel gaaf om te zien hoe goed ze in die tijd een boot konden bouwen.
Na dit interessante bezoek was het de bedoeling om de mastaba van Mersy Ptah II te gaan bezoeken, maar tot mijn verrassing kwam daar nog iets tussen, er bleek namelijk een koninginne/piramide bij Cheops open te zijn voor het publiek en dat moest dus eerst even bekeken worden.
Henutsen is de naam van de tweede of derde vrouw van farao Cheops. Er is weinig bekend over Henutsens leven, sommige geleerden geloven dat zij de dochter was van farao Snofroe, maar dat is niet algemeen geaccepteerd. Zij is ook niet bekend als een koningsmoeder.
Van Henutsen is niet bekend of zij ooit de titel koningsdochter heeft gedragen, welke haar onmiskenbaar als prinses zouden hebben
aangewezen. Het enige document dat haar als prinses beschrijft is de beroemde `inventaris stele` uit de 26ste dynastie, het artefact wordt echter door geleerden geïdentificeerd als een vervalsing, gemaakt door Saitische priesters, de informatie over de koninklijke status van Henutsen als een prinses wordt dus in twijfel getrokken.
De enige koninklijke titel die voor haar is bewezen, is de titel van een koningsvrouw.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de piramide van Henutsen. |
|
Dat was een leuke meevaller. Nu op naar de mastaba van Meresankh III.
Koningin Meresankh III was de dochter van Hetepheres II, een dochter van Cheops en prins Kawab, de oudste zoon van Cheops en een kleindochter van Cheops, haar ouders waren dus broer en zus.
Ze trouwde met farao Chephren, haar oom en baarde hem 4 zoons, Nebemakhet, Nioeserre de latere farao, Khenterka en Doeaenre als ook een dochter genaamd Shepsetkau.
Haar titels waren `Koningsdochter` en `Koningsvrouw,
Groots van Scepter`.
Haar tombe is zeer fraai gedecoreerd. Deze tombe was oorspronkelijk gepland voor haar moeder Hetepheres II, maar zij schonk deze aan haar dochter, wat suggereert dat Meresankh's dood plotseling en onverwachts was.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de tombe van Meresankh III. |
|
Onbegrijpelijk dat hier niet meer mensen komen kijken, want de tombe is zeer prachtig gedecoreerd, maar goed zal wel te maken hebben met de rest van de imposante bouwwerken hier aanwezig.
Als laatste wat ik nog moest doen en wat hier niet mag ontbreken is een bezoek brengen aan de sphinx.
.
De Sfinx van Gizeh is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh met de rug naar de piramide van Chefren. Er bestaan nog veel onduidelijk over de bouw en het ontstaan van de sfinx, waardoor er veel over gespeculeerd wordt, tevens zouden er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend, althans voor zo ver wij weten, wellicht komt daar tijdens ons leven nog duidelijkheid over.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de Sfinx |
|
Het blijft een tot de verbeelding sprekend magnifiek en imposant object, geweldig.
Voor wat betreft het Gizeh/plateau zit het er nu op, het is curca half twee dus tijd om nog even het museum in Caìro te gaan bezoeken.
Het Egyptische museum te Caìro. |
Om daar te komen moesten we dwars door Caìro heen en dat is geen makkie gezien het hectische verkeer met een kakafonie aan claxonnerende auto´s, maar na een goed uur waren we bij het museum gearriveerd.
Men is druk bezig om delen van de collectie te verhuizen naar het nieuwe museum, waardoor er plaats is om zaken ten toon te stellen, die men anders nooit ziet, zoals een groot deel van de collectie uit het graf van Toetankhamon, ben zeer benieuwd.
Klik op de afbeelding om meer te zien van de museumcollectie. |
|
Geweldig, ben ook benieuwd hoe het nieuwe museum er uit komt te zien als het volgend jaar wordt geopend. Wil je de foto´s zien uit 2012, gekregen van Olette overigens omdat er toen nog geen foto´s gemaakt mochten worden, klik dan hier.
Whouw het zit er weer op, alweer een al met al geweldige trip achter de rug met ondermeer ruim 30 piramiden en vele tombes, wederom super georganiseerd door Olette van Horus-reizenEgypte, Olette bedankt het was super en wellicht tot een volgende keer, want er valt nog veel meer te zien in Egypte.
|