WELKOM IN VREDE


De boekenplank van Horus, met prachtige boeken over Egypte.

Sphinx

Beginpagina algemeen
Beginpagina Farao's

Beginpagina Goden

De boekenplank
van Horus.

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van historische plaatsen

Beschrijvingen van enige Egyptologen

Beschrijvingen van belangrijke vondsten

Fotoalbums

Reisverslagen Egypte

 
 

Seti II 1202 - 1195

Seti II was vermoedelijk de 5de of 6de koning van de 19de dynastie, afhankelijk van hoe we omgaan met Amenmessses wie daarvoor geheerst zou kunnen hebben, gelijktijdig of na hem  (edoch is dat minder waarschijnlijk).
Seti (mer-en-ptah) was de geboortenaam van de koning en deze betekent  "Hij van de god Seti, Geliefd door Ptah". Hij wordt soms ook genoemd met zijn Griekse naam, Sethos II, zijn troonnaam was User-kheperu-re Setep-en-re en deze betekent "Machtig zijn de manifestaties van Ra, Gekozen door Ra".
Het was niet ongewoon in het oude Egypte dat een lange succesvolle periode van heerschappij door een koning, dat die gevolgd werd door problemen met de opvolging. Zeker er zijn maar weinig koningen die net zolang of langer en succesvol hebben geregeerd als Ramses en als hij overleed dan liet hij een zoon na die zelf al behoorlijk oud was toen hij de macht kon overnemen.
Dit was Merneptah, die vrijwel zeker de vader is van Seti II.
We geloven dat een overweldiger genaamd Amenemesses waarschijnlijk regeerde of voor hem of gelijk met Seti II gedurende de beginfase van zijn regeerperiode.
Het zou Amenemesses geweest kunnen zijn die de naam Seti II verwijderd heeft uit zijn tombe en elders, maar dat was hetzelfde wat Seti II vermoedelijk deed met de naam en afbeeldingen van Amenemesses nadat hij de volledige macht in Egypte naar zich toe had getrokken.. We denken dat Seti waarschijnlijk slechts ongeveer 6 jaar heeft geregeerd
We weten wel dat Seti II in ieder geval 3 vrouwen had, overeenkomend met Takhat II, Tausret en Tiaa (Sutailja??). Tausret was klaarblijkelijk de moeder van zijn oudste zoon genaamd Seti-Merenptah, echter leefde dat kind niet lang genoeg om de troon te erven. In plaats daarvan nam Siptah, een jongere zoon de troon over, doch vermoedelijk slechts als een kind onder de hoede van Tausret's regenschap ondanks alles wordt zijn moeder beschouwd als zijnde koningin Tiaa. In feite lijkt het zo te zijn dat Tausret deze jonge koning heeft overleefd en de volledige macht naar haar toe heeft getrokken net zoals Hatsjepsoet zo’n 300 jaar eerder had gedaan. 
Seti II's regeerperiode was blijkbaar relatief vredevol. We hebben geen bewijs van buitendse politiek gedurende zijn regering, ofschoon er vermoedelijk aktiviteiten waren bij de mijnen rondom Serabit El-Khadim in de Sinai.
Hij claimt een aantal bouwprojecten, ofschoon er weinig aanwijzingen zijn dat zijn woorden vertaald kunnen worden in fysieke volbrenging. We vinden overlevende sporen van zijn werk te Hermopolis, waar hij blijkbaar enige decoraties afmaakte in zijn grootvaders, Ramses II, tempel.
Hij  heeft ook enig werk verricht in Karnak, waar hij vermoedelijk verantwoordelijk was voor een nieuw gedeelte van het eerste hof  van de tempel van Amon-Ra en vermoedelijk heeft hij ook nog enig werk afgemaakt in de tempel van Moet.

Seti Meryenptah
Geboortenaam: sTXy (mri.n-ptH) Seti Meryenptah
(Hij van de god Seti, Geliefd door Ptah)
Weserkheperure Setepenre
Troonnaam: wsr-xprw-ra stp.n-ra Weserkheperure Setepenre
(Machtig zijn de manifestaties van Ra, Gekozen door Ra)

Vallei der koningen - KV15 graftombe van Seti II – 19de dynastie.

De complete historie van de constructie van de graftombe is nog steeds onzeker.
Slechts fragmenten van het deksel van de sarcofaag van Seti II zijn overgebleven in de tombe, de doodskist is niet weer gevonden, maar is misschien verplaatst t.b.v. hergebruik aan het einde van het nieuwe rijk.
Latere inspectie van KV15 door zij die verantwoordelijk zijn voor het ontmantelen van de begrafenissen en het strippen van de lichamen, leidde blijkbaar tot het verwijderen van de konings mummie, welke gevonden is in KV35 in en vervangende doodskist van latere datum.

Schematische weergave van de graftombe van Seti II, dynastie 19

A – Entree (deurstijlen zijn versierd met knielende figuren van Maat)
B – 1ste gang (scenes uit de litanie van Ra)
C – 2de gang (scenes uit de litanie van Ra en uit het boek van Amduat)
D – 3de gang (scenes uit het boek Amduat)
E – Putkamer zonder een putschacht (afbeeldingen van begrafenis objecten)
F – Hal met pilaren en een afdaling (scenes uit het boek der poorten)
G – Gang aangepast tot kamer (afbeeldingen van godheden, figuur van Nut op het plafond)

Blik in de kamers E en F.

Blik in de kamers E en F.

De mummie van Seti II.

 De mummie van Seti II.

Terug naar de voorganger

Ga verder naar de opvolger

 
Doorzoek de Egypte site

 

Sphinx

Beginpagina algemeen Beginpagina Farao's Beginpagina Goden

De boekenplank
van Horus.

Contactformulier

Overzicht van de dynastieën

Alle farao's op een rijtje

De Koningslijsten

Verklaring van enkele begrippen

De oude Egyptische boeken

Beschrijvingen van historische plaatsen

Beschrijvingen van enige Egyptologen

Beschrijvingen van belangrijke vondsten

Fotoalbums

Reisverslagen Egypte